Rasbeschrijving


Geschiedenis

Rond 1900 begonnen welgestelde Engelsen met het showen en tentoonstellen van exotische katten die bijna zonder uitzondering uit Aziatische landen afkomstig waren. Veel kattenliefhebbers uit die tijd hadden niet alleen exotische katten maar ook heel gewone huiskatten, deze katten werden door de society nogal gewoontjes gevonden. Het type van deze huiskatten liep nogal uiteen omdat er nooit op een weloverwogen manier mee gefokt was. Bij een aantal liefhebbers ontstond de wens om ook de boerenkatten van Engelse bodem te gaan betrekken in de raskattenfokkerij, zodat deze op de shows als tegenhanger konden dienen voor de veelal fijn gebouwde oosterse kortharige rassen.

Mooie, stevige huiskatten waarmee men wilde gaan fokken werden geregistreerd en geshowd. Als partner voor deze katten werd vaak voor een effen, meestal blauwe Pers, gekozen om zo te komen tot de British Shorthair, een teddybeer-model kat met een rond en stevig uiterlijk en een pluche dicht ingeplante vacht.

Algemene kenmerken

Middelgroot tot groot lichaam, compact met korte rechte rug. De romp even massief als de schouders. Diepe borst en laag op de poten die kort, stevig en recht zijn, met ronde voeten. Staart van gemiddelde lengte, breed aan de basis en rond aan het uiteinde.

De kop is rond met volle wangen en een brede schedel met ronde beenderstructuur en wordt op een dikke nek gedragen. Het voorhoofd is rond, overgaand in een korte rechte neus, de overgang mag niet te geprononceerd zijn. Oren klein, breed aan de basis, afgerond aan de bovenzijde en zodanig uit elkaar geplaatst dat ze de contouren van de kop niet verstoren. Een volle brede stevige kin, het gebit moet goed sluitend zijn. Ogen groot en rond en goed geopend, ver van elkaar en horizontaal geplaatst.

De vacht is kort, stevig aanvoelend, veerkrachtig en dicht ingeplant.

De Brits Korthaar heeft een uitgebreid kleuren ‘palet’, bijna alle kleuren die mogelijk zijn bij de kat zijn ‘ontwikkeld’ bij de Brits Korthaar

Karakter

Britten zijn over het algemeen rustig en gezellig en zeer gesteld op de mens.
Het karakter bij de Brits Korthaar verschilt van dier tot dier, het heeft alles te maken met de individualiteit binnen een bepaalde aard die over het algemeen onafhankelijk, vrij rustig en zacht is. Kittens zijn natuurlijk speels en lief zoals alle andere kittens.

Verzorging

De vacht heeft weinig verzorging nodig, een wekelijkse borstel of kambeurt is voldoende.

Fouten

Enkele schoonheids foutjes zijn: een te lange en zachte vacht, te geprononceerde neuslijn (deuk), geprononceerde snorhaarkussentjes en oosterse oogvorm.

 

Rasbeschrijving afkomstig van website Mundikat